In Nijmegen grote partij illegale sigaretten ontdekt door de FIOD

Naar aanleiding van een tip van de Belgische douane heeft de FIOD op een bedrijventerrein in Nijmegen ruim 11 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. Volgens de verhuurder van de loods wist hij niet dat de pallets met sigaretten aanwezig waren. Onder leiding van het Functioneel Parket wordt door de FIOD verder onderzoek gedaan.

Mogelijk dat de verhuurder inderdaad geen blaam treft. Het Openbaar Ministerie zal immers moeten bewijzen dat de verhuurder wetenschap droeg van de opgeslagen partij illegale sigaretten. In een soortgelijke zaak oordeelde de rechtbank Rotterdam op 10 augustus jl. dat de verhuurder vrijuit ging omdat niet met voldoende zekerheid viel vast te stellen of de verdachte wist dat de sigaretten in zijn loods en bestelbus verborgen lagen. Het Openbaar Ministerie had om een gevangenisstraf van 40 maanden gevraagd, maar de verdachte werd dus vrijgesproken. (http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2020:7015)

Specifieke omstandigheden zoals de voorwaarden van het huurcontact, eventuele observaties en verklaringen van getuigen kunnen daarbij doorslaggevend zijn. En natuurlijk wordt er ook altijd sporenonderzoek verricht.

De aanpak van de handel in illegale sigaretten en accijnsfraude staat (nog steeds) hoog op de agenda. Er wordt veel capaciteit ingezet om organisaties die zich hiermee bezighouden te ontmantelen. Desondanks neemt de behandeling van een “sigarettenzaak” vaak jaren in beslag. Soms zorgt het opmaken van het dossier tot oponthoud. Soms lijkt het aan de planning bij de rechtbanken te liggen. Het weerhoudt het Openbaar Ministerie er in ieder geval niet van om langdurige gevangenisstraffen te eisen, zelfs jaren later.

Deel dit bericht: